Начало / Новини

  • a+
  • a
  • a-

Проведе се церемонията за награди "Питагор" 2008 г.

На 26 февруари във Военния клуб Министерството на образованието и науката раздаде 11 почетни приза за постижения в областта на науката.

Инициативата стартира през 2003 г. и в годините се е наложила като единствено отличие за особен принос за развитието на научните изследвания в България. От тази година наградата носи името на древногръцкия математик и философ Питагор.

На церемонията присъстваха министър-председателят Сергей Станишев, министърът на образованието Даниел Вълчев и вицепремиерът по управление на еврофондовете Меглена Плугчиева. Водещ бе Ники Кънчев, а Хилда Казасян участва в елегантната церемония.

Чл.кор. проф. дфн Петър Атанасов Асенов  грабна първата по рода си голяма награда за изключителни постижения в областта на науката „Питагор".

Професорът има 34 публикации в международни издания с импакт фактор за последните 3 години. Той два пъти е печелил наградата на името на акад. Емил Джаков за особен принос в областта на нанотехнологиите и към момента продължава да работи в тази област, заедно с младия си екип.

Другият претендент за голямата награда беше ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митов.

Голяма награда за наука "Питагор" за най-добър научен колектив - почетният приз и сумата от 10 000 лв. грабна екипът на старши н.с. II степен дфн Анисава Милтенова от Института за литература на БАН.

Научният екип се занимава с популяризирането и дигитализацията на славянски ръкописи и различни други артефакти на българското културно наследство. Заедно с техни международни партньори, те създават електронни каталози и бази данни на средновековни кирилски ръкописи и дигитална библиотека.

Награда за цялостен приносбе присъдена на акад. Дочи Ексерова.

Награда за наука за "млад учен" отиде при доц. Божидарка Колева, която е разработила нов спектроскопски метод, внедрен в химичната и фармацевтична практика.

Награда за най-успешен научен ръководител на докторанти през последните 3 г. получи доц. Николай Витанов.

За най-успешен ръководител на международни проекти през последните 3 г. бе обявен доц. Ангел Мрикаров. Той е от Русенски университет "Ангел Кънчев".

Лично вицепремиерът Меглена Плугчиева му връчи приза с думите, че „българските учени дават шанс на България". „Може би в Европа нашите учени са много по-високо ценени, отколкото у нас."

Премиерът Станишев, който присъстваше на церемонията, също отбеляза значимостта на българската наука и образование. Той изрази задоволство от държавната политика в тази сфера през последните 4 години и изрази надежда, че наградата „Питагор" отсега нататък ще бъде силен стимул за младите, за да се занимават с наука.

Награда за най-успешно реализирал се учен в чужбина, със съществен принос за страната, стана проф. Владимир Гецов, който преподава в Уестминстърския университет.Той е член на инициативния комитет за учредяване на международната награда на името на „Джон Атанасов"

Награда за научен колектив с внедрени научни разработкив бизнеса през последните 3 г. спечели ст.н.с II степен Мария Крачанова.

Награда за най-голям частен инвеститор в науката получи Комбинат за цветни метали, гр. Пловдив. За най-успешна фирма в областта на изследванията и тяхното приложение бе обявена „Оптелла" ООД, гр. София.

Наградата за най-успешна жена - учен спечели ст.н.с.I степен Елена Атанасова.

Ст.н.с. II степен Цветомир Денчев взе наградата за медикобиологичните науки, а за принос към природните науки и математиката - ст. н.с. I степен Константин Хаджииванов.

Всички победители получиха парична награда в размер на 5000 лв., почетни знаци, а носителите на двете големи награди - по 10000 лв. и уникална статуетка, изработена от Вежди Рашидов.

Награди за наука “Питагор” © 2009